Otužování v řece nebo sprchování ve studené vodě patří ke zdravým návykům.
Stále ještě máme jaro: je to doba vhodná pro jarní detox, nastartování metabolismu a očistu našeho biostroje. A protože se teploty venku postupně zvyšují, tak je to také doba vhodná s otužováním začít.
Podíváme na to, jak začít s otužováním ve studené vodě. Pokud jste v otužování začátečníci, tak doporučuji ranní sprchování střídavě teplou a studenou vodou, přičemž se nejdříve prohřejete pod teplou vodou a pak postupně teplotu snižujete. Mě osobně vyhovuje začít hrudníkem, pak postupuji na ramena, záda, nevynechám boky a podpaží a končím sprchou hlavy a obličeje. Bylo by fajn, kdyby čas strávený pod studenou vodou byl okolo 30 sekund. Pro odpoutání se od pocitu stažení a třesení těla, je fajn zhluboka a vědomě dýchat, abyste se odprostili od pocitu, že to je ledové, protože to ledové je, a postupně se uvolnili. Pokud střídáte několik vln teplá-studená za sebou, tak pobyt ve sprše ukončete vždy pod studenou vodou. Uvidíte, že po prvních pár dnech si tělo zvykne a zaznamenáte daleko více energie, a i když se vám nejdříve pod ledovku nebude chtít, tak ten výsledek stojí za to! A postupně můžete pobyt ve studené sprše prodlužovat na 2 – 5 minut. Já používám před sprchování suché kartáčování energetickým kartáčem (po směru toku lymfy, směrem k srdci) a po sprchování se zahřeji třením pokožky suchým ručníkem. Pokožka se tak rychle prokrví a tělo zahřeje.
Tělo se dostává do krátkodobého stresu, ale má úžasné mechanismy, které to obrátí ve svůj prospěch.
Během chladové terapie (pod ledovou sprchou, v ledové řece nebo také při pobytu na chladném vzduchu) musí tělo vynaložit více energie, aby zachovalo teplo pro vnitřní orgány, a tak sáhne do tukových zásob, ze kterých si vyrobí teplo. Dokonce se uvádí, že rychlost spalování kalorií je ve studených podmínkách až 300x vyšší v normálních podmínkách. V těle se bílý tuk přetváří na tuk hnědý. Nám známý a neoblíbený bílý tuk se usazuje na břiše a na bocích a uchovává tak energii, kterou nespotřebujeme při nadměrné konzumaci jídla. S hnědým tukem se rodíme, jako miminka jej máme cca 70 g. Je to tkáň bohatá na mitochondrie, skrze které naše tělo produkuje teplo. Ale vzhledem k tomu, že nás maminky v dobré víře nadměrně oblékají a přikrývají, tak se nám tento dar přírody časem vytrácí. A pak musí později přijít otužování, abychom si zpátky z bílého tuku vytvořili zpět ten hnědý, který dokáže kalorie spalovat rychleji.
Chcete si přečíst víc tipů jak na otužování? Pokračujte ve čtení…