Pobyt v UKU můžete spojit i s cestováním za kulinárními zážitky. Samotné UKO má kvalitní kuchyni, ale pokud chcete spojit objevování Jizerek s uspokojováním chuťových buněk, tak tady přinášíme pár tipů, kam na výlet.
Dobroty v okolí
Necelé tři kilometry od UKA najdete Stánek Maliník. Nenápadná bouda skoro u hlavní silnice na Liberec naproti parkovišti na Maliníku. Stylovější bistro v okolí nenajdete. Za celým konceptem stojí Pavel Šišma se svou přítelkyní Martinou Nádeníkovou. V nabídce najdete třeba bramborové lokše s trhaným kachním masem nebo lokše na sladko, chutné pastrami nebo rychlé syté polévky. Dbají vždy na lokální rozměr, a tak tu na čepu najdete Kousek piva z libereckého řemeslného pivovaru Warehouse nebo z jabloneckého Volta. A mimochodem, nedávno se spojili s Hospůdkou MUHU v Bedřichově a k nim to opravdu máte kousek. Hospůdka nabízí poctivou mezinárodní kuchyni s jizerskohorským šmrncem. A do ní to máte z UKA opravdu jen pár kroků.
Jizerskohorské speciality naleznete buď v Šámalově chatě na Nové Louce, kde hospodaří už druhá generace rodu Poláků a na jídelníčku najdete kromě domácí kuchyně i zvěřinu. Dalším tipem, kam se vydat na výlet za chutnými regionálními pokrmy je Prezidentská chata, kde jsou stálicí borůvkové knedlíky či poctivá česnečka.
Pod Bedřichovem jsou dvě velká města – Liberec a Jablonec nad Nisou a do obou se dostanete MHD. především Liberec má co nabídnout. Ale začneme nejdříve návštěvou Jablonce nad Nisou. Co byste tu neměli minout?
Pivovar Volt
Dolů sjedete autobusem 101, vystoupíte na zastávce Jablonex, přejdete silnici a rázem jste u krásné vily, která ukrývá malý pivovar Volt. Výstav pivovaru je 1500 hektolitrů ročně. Vaří tu klasické české pivné styly jako český ležák (světlý i tmavý, ale i pivní styly IPA, APA, NEIPA, berliner weisse, pšeničné, GRUIT a další. O pivo se stará sládek Martin Palouš. A pod jeho vedením vznikají piva s elektrizujícími jmény jako Akumulátor, Jistič, Baterka, Eliášův oheň a spousta dalšího. Je ale pravda, že milovníci tradiční Plzně nebo piva z pivovaru Ježek si tu moc nepochutnají. Jejich nabídka je zaměřená spíše na pivní gourmety, kteří před kvantitou upřednostňují spíše různé pivní styly.
V roce 2020 byl pivovar v odborném časopise Pivo Bier Ale vyhodnocen jako největší překvapení roku a všechny jeho vzorky dostali ocenění. Sdružení přátel piva zvolilo v roce 2020 pivovar jako 3. nejlepší minipivovar roku.
Pivnice je obklopená rozlehlou zahradou, ve které se často konají i různé zajímavé kulturní akce a rodiče s dětmi v létě potěší i stánek se zmrzlinou a milé hřiště. A samozřejmě nechybí ani nabídka dobrého jídla ve stylu české street food – třeba trhané kachní či vepřové maso, škvarková pomazánka a mnoho dalších dobrot. V týdnu si tu dokonce můžete vybrat z menu oběd.
Q-Burger Bar
Na burgery do této restaurace jezdí i lidé z Liberce, a to je co říct. Restauraci najdete na Horním náměstí. Q-Burger Bar se specializuje jen na burgery a je to znát. Rozhodně nečekejte fastfoodový prefabrikát. Jejich burgery mají správný podíl tuku, vyrábí z čerstvých surovin a dělají si třeba i vlastní majonézu i kečup. K pití tu mají Bernarda, Plzeň, Cvikov a na jedné pípě točí i piva od minipivovarů a mikropivovarů jako je třeba nedaleký Rezek nebo řemeslný pivovar Matuška z Broum.
A teď už jen stručně. Pokud chcete dobré steaky, tak neprohloupíte v Steak Pubu u Medvěda. Na dobrá francouzská vína z malých vinařství si zajděte do La Kavárny. A dobré kafe si vychutnáte v Kafe Na Pražský. Vegetariáni by určitě neměli minout nabídku bistra Šnytlík. A nejlepší chleba – žitný od Koláčka seženete v bistrech Koláčková na Mírovém náměstí nebo v Rooseveltově ulici. K obědu si tu také můžete dát dobrou polévku a další vegan či bezlepkové speciality. Nejlepší zákusky tady seženete v cukrárně Javeko na Podhorské.
Za dobrým kafem do Liberce
Do Liberce jezdí z Bedřichova od Stadionu autobus č. 18, který vás vyhodí přímo v centru na Fügnerově. Tady si hned můžete dát nakopávací kafe v Kofein Placu, což je výrazný stánek, který dříve sloužil jako trafika a teď tu dva sympaťáci Marek a Pavel vaří dobré kafe z výběrové kávy nejen z liberecké pražírny Nordbeans, ale zkouší i další české i světové pražírny. A to, co vám chutná, tak si tu můžete koupit i na doma.
Mimochodem bratři Kozlovi, kteří stojí za Nordbeans si nedávno v bývalé nákladové hale nádraží otevřeli skutečně impozantní kavárnu s pekárnou, kam můžete zajít na snídani, oběd i na něco sladkého. Celé centrum se jmenuje DOK a architektonicky ho ztvárnila liberecká skupina Mjölk.
Nejlepší giny
Milovníci ginu by neměli minout Jungle Gin bar, kde můžete ochutnat svůj oblíbený gin&tonic v novém hávu nebo vyzkoušet infúzované giny. Samozřejmě vám tu nabídnou i nějaké dobré jídlo.
Poctivá zmrzlina
Nejlepší zmrzlinu v Liberci najdete ve zmrzlinárně LEDA. Zmrzlinářství si otevřeli manželé Stárkovi a se starým zmrzlinářským strojem se dál vzdělávali a nyní tu na zmrzlinu stojí lidé frontu. Všechny jsou bezlepkové a ovocné sorbety jsou vhodné i pro vegany.
Na obchodní jednání
Typickou gourmet restaurací vhodnou i na obchodní jednání je Bílý mlýn nedaleko Liberecké přehrady. Pod vedením šéfkuchaře Marka Jelínka tu vznikají jídla z mezinárodní kuchyně. Vše se připravuje s čerstvých surovin pomocí pece na dřevěné uhlí X-OVEN.
Mexiko v Liberci
Nejnovějším přírůstkem na mapě tipů kam na výlet za dobrým jídlem v Liberci je na Šaldově náměstí bistro Los Limones specializované na mexickou kuchyni, takže si tu pochutnáte na vynikajících Quasadillas. Bistro/okénko si tu otevřel rodilý Mexičan, který je však už několik let usazený v sousedním Jablonci.
Kudy, Foodie
Foodie scéna v Liberci je opravdu bohatá a vypsat se tu vše nedá, ale naštěstí Czechtourism připravil ve spolupráci s Gastromapou Lukáše Hejlíka a Stream.cz krásné video, které místní nabídku představí v obrazech. Podívejte se na něj a určitě se do tam z UKA na výlet vypravte.
A tady je pár tipů, kde se stavit cestou k nám nebo domů. Kousek od silnice přímo na vrchu Paceřovského kopce najdete Hostinec Zlatá hvězda s poctivou hospodskou krmí. Ten je ukázkou, co může vzniknout ze zaplivané čtyřky, když se toho ujme člověk s vizí. Můžete se také podívat na zříceninu Frydštejn a oběd si dát třeba v Kovárně Frydštejn. Odsud můžete vyrazit na Malou Skálu, kde byste neměli minout krámek Farma Natura nebo hostinec U Boučků. V nedalekých Dolánkách zase najdete Ábelův mlýn. A naprosto nejlepší větrník v celém Česku najdete ve vzdáleném Varnsdorfu v Café Dlask.
Tak co, kam se vydáte objevovat dobré jídlo nebo zůstanete věrni našemu kuchaři v UKU? I on pro vás připravuje chutná jídla.